Basketbalové Olomoucko pořádně zamíchalo sestavou

Velkou proměnou prošla sestava BK Olomoucko před novou sezonou. Z posledního kádru zůstal v kabině pouze Dominik Žák a Jan Grmolenský. Naprosto nové je složení zahraničních posil, vesměs jde o hráče ze Spojených států.

Do týmu přišel z českých basketbalistů Martin Nábělek, který přestoupil z Ústí nad Labem. Na Hanou se vrací Adam Goga, naposledy působící v Kolíně. Z Jindřichova Hradce přišel Jordan Oupoh a z Pardubic Michal Bílek, dva mladí a nadějní hráči se zajímavou perspektivou. S týmem se bude připravovat olomoucký talent Jakub Cvrkál, hostovat v klubu bude Jiří Svojanovský a Marek Půlpán.

„Kádr se obměnil opravdu výrazně, přesto věříme, že navážeme na poslední účast ve čtvrtfinále Kooperativa NBL,“ uvedl generální manažer BK Olomoucko Libor Špunda s tím, že skládání týmu měl v kompetenci kouč Andy Hipsher. „Dostal finanční budget, do kterého se musel vejít. V rámci těchto mantinelů měl možnost složit tým podle svých představ,“ dodal Špunda.

Zajímavé je složení zahraničních hráčů. Část přichází rovnou z univerzitního zámořského prostředí, další již mají za sebou evropské zkušenosti.

Caleb Asberry, čtyřiadvacetiletý Američan, který hrál NCAA za Texas State Bobcats a Oklahoma State Cowboys, má za sebou své první evropské angažmá. V minulé sezoně hrál ve Velké Británii za Leicester Riders, kde v průměru zapisoval přes deset bodů na zápas a čtyři doskoky.

Do podkošového prostoru přišel Sal Nuhu, 203 centimetry vysoký rodák s Bronxu. Šestadvacetiletý hráč bude působit ve čtvrtém evropském angažmá. V minulé sezoně si zahrál semifinále slovenské nejvyšší soutěže v kádru BK Rieker Komarno. „Dokonce už proti nám jednou nastoupil v rámci finálového turnaje Československého poháru,“ poznamenal Špunda.

První herní praxi v Evropě zažije téměř dvoumetrový Noah Carter. V posledních pěti letech hrál univerzitní soutěž ve Spojených státech, teď jej čeká premiérové profesionální angažmá. To samé platí v případě rozehrávače Johna Wrighta, který bude mít možnost navázat na spolupráci s Asberrym, se kterým hrál před časem v Oklahomě.

Zpět na aktuality
29. 08. 2024